1. Definiţii
Pentru înţelegerea managementului proiectelor este important ca pentru început să se înţeleagă conceptul de proiect.
În general, un proiect este o lucrare temporară întreprinsă pentru a atinge un anumit scop. În mod normal, proiectele implică un număr de persoane, care execută activităţi legate între ele, un sponsor şi/sau un beneficiar principal, care este interesat în valorificarea resurselor, pentru terminarea proiectului într-o manieră eficientă şi într-un anumit timp.
Termenul de «proiect» provine din latinescul projicere – aruncare înainte. Rădăcina sa latină evocă o mişcare, o traiectorie şi o raportare în timp şi spaţiu, deoarece sugerează implicarea următoarelor elemente:
- un punct de plecare utilizat ca şi bază, de la care se porneşte;
- aruncare înainte, planificare (funcţia cea mai importantă în managementul proiectului;
- scopul, obiectivul.
- un punct de plecare utilizat ca şi bază, de la care se porneşte;
- aruncare înainte, planificare (funcţia cea mai importantă în managementul proiectului;
- scopul, obiectivul.
2. Caracteristicile proiectelor
Caracteristicile specifice ale proiectelor:
Scopuri şi obiective clar definite şi formulate astfel încât să producă rezultate clare, bine determinate.
Scopul lor este acela de a rezolva o problemă, ceea ce implică o analiză preliminară a necesităţilor.
Sugerând una sau mai multe soluţii, ele vizează o schimbare durabilă. Majoritatea proiectelor au ca scop furnizarea unui produs sau serviciu cu un grad mai mic sau mai mare de noutate pe piaţă.
Scopul unui proiect răspunde la întrebarea: „unde dorim să ajungem prin realizarea proiectului respectiv ?”
În anumite situaţii scopul înseamnă rezolvarea unor probleme, iar în alte situaţii doar ameliorarea problemei într-o anumită măsură.
Obiectivele unui proiect trebuie exprimate de la început cât mai clar cu putinţă, pentru a se armoniza punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate şi a se evita neînţelegerile între echipa proiectului şi deţinătorii de interese.
O metodă larg utilizată pentru stabilirea obiectivelor unui proiect (metoda SMART) implică identificarea următoarelor caracteristici:
- Specific (specific) – se definesc cu claritate obiectivele proiectului pe baza unor criterii, în relaţie directă cu scopul obiectivului.
- Measurable (măsurabile) – rezultatul obiectivelor proiectului trebuie să fie măsurabil.
- Achievable (realizabil) – obiective tangibile, realizabile în concordanţă cu mediul în care se desfăşoară.
- Realistic (realist) – a nu se încerca imposibilul.
- Time-bound – perioadă definită de timp.
Sarcina de lucru:
Termen de predare: 24 II 2012,
Lucrarea va fi trimisa pe adresa de e-mail: padurariuemanuela12@yahoo.ro, cu subiectul Numele_elevului_clasaRealizati o lucrare care sa identifice 3 idei de proiecte, in diferite domenii, ce ar putea fi depuse pentru obtinerea unei finantari in perioada urmatoare.
Urmariti exemplele din suportul de lucrari practice.
Criteriile de eligibilitate reprezinta conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile
RăspundețiȘtergerecriteriile de eligibilitate sunt conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile
RăspundețiȘtergereCRITERIILE DE ELIGIBILITATE sunt conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile
RăspundețiȘtergerecriterii de eligibilitate
RăspundețiȘtergereDefinitie: conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile
CRITERII DE ELIGIBILITATE:
RăspundețiȘtergereDefinitie: conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile.