joi, 16 februarie 2012

Activitatea nr.4: 13 II – 17 II

  Proiectul - definire, rol, funcţii, caracteristici, tipologie 

1. Definiţii
Pentru înţelegerea managementului proiectelor este important ca pentru început să se înţeleagă conceptul de proiect. 
În general, un proiect este o lucrare temporară întreprinsă pentru a atinge un anumit scop. În mod normal, proiectele implică un număr de persoane, care execută activităţi legate între ele, un sponsor şi/sau un beneficiar principal, care este interesat în valorificarea resurselor, pentru terminarea proiectului într-o manieră eficientă şi într-un anumit timp.
 
Termenul de «proiect» provine din latinescul projicere – aruncare înainte. Rădăcina sa latină evocă o mişcare, o traiectorie şi o raportare în timp şi spaţiu, deoarece sugerează implicarea următoarelor elemente:
- un punct de plecare utilizat ca şi bază, de la care se porneşte;
- aruncare înainte, planificare (funcţia cea mai importantă în managementul proiectului;
- scopul, obiectivul.
   
2. Caracteristicile proiectelor 
Caracteristicile specifice ale proiectelor:
Scopuri şi obiective clar definite şi formulate astfel încât să producă rezultate clare, bine determinate. 
Scopul lor este acela de a rezolva o problemă, ceea ce implică o analiză preliminară a necesităţilor. 
Sugerând una sau mai multe soluţii, ele vizează o schimbare durabilă. Majoritatea proiectelor au ca scop furnizarea unui produs sau serviciu cu un grad mai mic sau mai mare de noutate pe piaţă. 
Scopul unui proiect răspunde la întrebarea: „unde dorim să ajungem prin realizarea proiectului respectiv ?” 
În anumite situaţii scopul înseamnă rezolvarea unor probleme, iar în alte situaţii doar ameliorarea problemei într-o anumită măsură. 
Obiectivele unui proiect trebuie exprimate de la început cât mai clar cu putinţă, pentru a se armoniza punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate şi a se evita neînţelegerile între echipa proiectului şi deţinătorii de interese. 
O metodă larg utilizată pentru stabilirea obiectivelor unui proiect (metoda SMART) implică identificarea următoarelor caracteristici:
- Specific (specific) – se definesc cu claritate obiectivele proiectului pe baza unor criterii, în relaţie directă cu scopul obiectivului.
- Measurable (măsurabile) – rezultatul obiectivelor proiectului trebuie să fie măsurabil.
- Achievable (realizabil) – obiective tangibile, realizabile în concordanţă cu mediul în care se desfăşoară.
- Realistic (realist) – a nu se încerca imposibilul.
- Time-bound – perioadă definită de timp.


 Sarcina de lucru:
Termen de predare: 24 II 2012,
Lucrarea va fi trimisa pe adresa de e-mail: padurariuemanuela12@yahoo.ro, cu subiectul Numele_elevului_clasa
Realizati o lucrare care sa identifice 3 idei de proiecte, in diferite domenii, ce ar putea fi depuse pentru obtinerea unei finantari in perioada urmatoare.
Urmariti exemplele din suportul de lucrari practice.

 

5 comentarii:

  1. Criteriile de eligibilitate reprezinta conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile

    RăspundețiȘtergere
  2. criteriile de eligibilitate sunt conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile

    RăspundețiȘtergere
  3. CRITERIILE DE ELIGIBILITATE sunt conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile

    RăspundețiȘtergere
  4. criterii de eligibilitate
    Definitie: conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile

    RăspundețiȘtergere
  5. CRITERII DE ELIGIBILITATE:
    Definitie: conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile.

    RăspundețiȘtergere